Laat je oude WTW unit vervangen voor een modern, energiezuinig systeem. Wij zijn de #1 specialist in WTW.
 
WTW vervangen door de specialist
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan. 

Veelgestelde vragen

 
Wanneer WTW unit vervangen?

Wanneer WTW unit vervangen?

De levensduur van een gemiddelde WTW unit is onder normale omstandigheden zo’n 15 jaar. Met goed onderhoud kan de levensduur van een WTW aanzienlijk verlengd worden.

Wat kost een nieuwe WTW unit?

Wat kost een nieuwe WTW unit?

Dit is geheel afhankelijk van de situatie. Wanneer het om het vervangen van een bestaand systeem gaat zijn de kosten aanzienlijk lager.

Een nieuwe WTW unit kost gemiddeld tussen de € 800 tot € 1500. Hier komen de kosten voor installatie + plaatsing bij. De totale kosten komen dan gemiddeld uit op € 2200 – € 3000. 

Wanneer een woning nog geen WTW systeem heeft zijn de kosten een stuk hoger. De gemiddelde kosten komen in dat geval uit op minimaal € 5000 en maximaal € 8000.

Ik heb mechanische ventilatie, wat nu?

Van mechanische ventilatie naar WTW

Het is niet mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem om te zetten naar een WTW systeem. Mechanische ventilatie heeft namelijk geen toevoerkanalen. Om een WTW unit te kunnen installeren is het belangrijk dat er toevoerkanalen aanwezig zijn.

Wat zijn de voordelen van een WTW unit?

De voordelen van een WTW unit

  • Een gezond binnenklimaat
  • Voorkomen van gezondheidsproblemen
  • Verlaging van de energiekosten (stookkosten) 
Welke WTW unit is geschikt voor mijn woning?

Welke WTW unit is geschikt voor mijn woning?

Dit is geheel afhankelijk van het type woning. Onze specialisten kunnen u hier alles over vertellen. 

Wij werken alleen met WTW units uit het hogere segment. Denk hierbij aan Brink en Zehnder WTW systemen.

 


Wij zijn actief in heel Nederland


Door heel Nederland installeren wij dagelijks nieuwe wtw units. Met onze 37 ophaalpunten verspreid over heel Nederland zijn we altijd dichtbij. Ook bij serviceklussen zijn wij snel in de buurt.

Alles over een WTW unit

 
Wat is een WTW unit?

Wat is een WTW unit

Een WTW unit wordt ook wel warmte terugwin installatie of balansventilatie genoemd. Een WTW unit zorgt ervoor dat vervuilde lucht uit een woning wordt afgevoerd. Tevens zorgt het voor toevoer van frisse en schone lucht. De afkorting WTW staat voor ‘Warmte-Terug-Winning’. Gebruikte lucht die afgevoerd wordt is warm. Een WTW unit zorgt ervoor dat deze warmte overgebracht wordt naar de verse, koude lucht die de woning binnen stroomt. Hierdoor gaat er geen kostbare warmte verloren en blijven de luchtstromen in balans. 

Hoe ziet een WTW unit eruit?

Het ziet een WTW unit eruit? 

De grootte van de WTW unit is vergelijkbaar met een gemiddelde wasmachine. De unit wordt meestal in dezelfde ruimte geplaatst waar zich ook de cv-ketel bevindt. Een WTW unit bestaat uit filters, een warmtewisselaar en twee ventilatoren. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat warme, afgevoerde lucht afgegeven wordt aan de koude toevoerlucht. De WTW unit is een ventilatiesysteem dat zorgt voor een prettig binnenklimaat. Bovendien is een WTW installatie energiezuinig dus goed voor uw portemonnee! 

Hoe werkt een WTW unit?

De werking van een WTW installatie

Een WTW unit bestaat uit meerdere onderdelen die samen zorgen voor een volledig mechanisch ventilatiesysteem. De WTW installatie gebruikt de warmte van afgevoerde binnenlucht om de koude aangevoerde buitenlucht op te warmen. Omdat de lucht die de woning binnen wordt geblazen voorverwarmd is, hoeft het verwarmingssysteem uw huis minder intensief te verwarmen. Hierdoor bespaart u dus flink op de energiekosten. De functies van de belangrijkste onderdelen van een WTW unit leggen we hieronder kort uit.

Waarvoor dient een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar in de WTW unit zorgt voor de opwarming van de koude buitenlucht. De warmte van de uitgaande lucht wordt door de warmtewisselaar overgedragen aan de frisse, inkomende lucht. Dit gebeurt voordat de verse buitenlucht de woning binnenstroomt. De uitgaande en inkomende luchtstromen komen overigens niet met elkaar in aanraking. Koude tocht behoort, dankzij de warmtewisselaar in een WTW unit, tot het verleden. In de zomer zal het zelfs andersom werken. De frisse, schone lucht van een WTW installatie zal dan zelfs voor enige verkoeling zorgen in de woning.

De ventilatoren in een WTW unit

In een WTW unit bevinden zich 2 ventilatoren. De eerste ventilator zuigt koude en verse lucht aan. Dit aanzuigen gebeurt via een doorvoer in het dak of de muur. Deze lucht komt terecht in de zogenaamde droge ruimtes in de woning via ventilatiekanalen. Dit is een ingenieus buizenstelsel dat door het hele huis is aangelegd en via ventielen zorgt voor de aan- en afvoer van lucht. Onder droge ruimtes vallen de woonkamer en slaapkamers. De tweede ventilator in de WTW unit voert de warme, vervuilde lucht af via de ventielen in de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet. Voor extra snelle afzuiging kan de schakelaar, die zich in de badkamer of keuken bevindt, op een hogere stand worden gezet. 

Standenschakelaar van een WTW installatie

Een WTW installatie heeft een schakelaar met 2 of 3 standen. Deze staat standaard op 1, de laagste stand van een WTW installatie. Hierdoor is het ventilatiesysteem permanent in werking en zorgt het voor een gezond en schoon binnenklimaat. Zet de standenschakelaar bij het koken, douchen of wanneer er veel mensen in huis zijn op stand 2 of 3. Hebt u alleen een schakelaar in de keuken? Laat dan in de badkamer een extra standenschakelaar installeren. Zo kunt u de ventilator van de WTW unit ook vanuit die ruimte op een hogere stand aanzetten.

Hoe zit het met filters?

Filters in een WTW unit

Een WTW unit bevat filters. Deze filters vangen voor een groot deel vuil en stof op dat met het aanzuigen van buitenlucht mee naar binnen komt. Zonder filters komt het stof en vuil terecht in de warmtewisselaar van de WTW unit. Een vervuilde warmtewisselaar heeft een negatieve invloed op het functioneren van de WTW unit. Schone filters zijn dus essentieel voor een goede werking van de WTW installatie.

Filters van de WTW unit reinigen en vervangen

De filters van een WTW unit moeten regelmatig worden gecheckt. Omdat vuil en stof ervoor zorgt dat de filters minder luchtdoorlatend worden moet de WTW unit harder werken om voldoende te ventileren. Hierdoor wordt er ook meer energie / stroom verbruikt. De filters dienen zo’n 2 keer per jaar vervangen te worden door nieuwe exemplaren. Tussentijds kunnen de filters schoongemaakt worden met de stofzuiger of ze te reinigen door ze met de hand te wassen. Het schoon zuigen of wassen verlengt overigens niet de levensduur van de filters. Maar het helpt wel om de WTW unit beter te laten functioneren. Minstens tweemaal per jaar de filters vervangen blijft dus noodzakelijk. 

Hoe zit het met onderhoud?

Zelf onderhoud plegen aan een WTW installatie

De filters van een WTW unit kunt u zelf reinigen en vervangen. Deze filters zijn vrijwel overal te koop. Filters beschermen de warmtewisselaar in de WTW unit tegen vuil en stof. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat er minder stof in uw woning terechtkomt. Dat scheelt afstoffen en, misschien nog belangrijker, u ademt ook veel minder stofdeeltjes in! Behalve de filters zijn ook de ventielen zelf schoon te maken. Deze ventielen bevinden zich in de plafonds of muren van diverse ruimtes in de woning. Dit noemen we ook wel de aan- en afvoerventielen van een WTW installatie. De aanvoerventielen bevinden zich in de droge ruimtes, de afvoerventielen in de natte ruimtes. Met een draaiende beweging trekt u ze voorzichtig los om ze daarna met een sopje te reinigen. Zorg er wel voor dat u de ventielen onderling niet verwisselt. Maak ze één voor één schoon en plaats de ventielen met dezelfde instelling terug zoals ze bevestigd waren voor de schoonmaakbeurt. We raden aan de aan-en afvoerventielen jaarlijks te reinigen.

WTW installatie laten onderhouden

Een WTW installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en een behaaglijke warmte in de woning. Om te zorgen dat het ventilatiesysteem goed blijft functioneren is regelmatig onderhoud belangrijk. Schakel hiervoor een professional in. Wij raden aan om in ieder geval elke 2 jaar in ieder geval de ventilatiekanalen te laten reinigen. Laat iedere 4 jaar groot onderhoud aan de WTW installatie plegen. Zo weet u zeker dat alles weer naar behoren functioneert, eventueel defecte onderdelen worden vervangen, alles vakkundig wordt gereinigd en gecontroleerd. Ook wordt tijdens een onderhoudsbeurt de WTW installatie weer perfect ingeregeld. Wanneer de WTW installatie meer lawaai maakt dan u gewend bent is het altijd goed om er een ervaren servicemonteur bij te halen.

Wat zijn de voordelen van een WTW?

De voordelen van een WTW unit

Een WTW unit kent eigenlijk alleen maar voordelen. Het zorgt voor een gezond binnenklimaat en het houdt de woning behaaglijk warm. Dankzij de warmteterugwinning wordt de warmte hergebruikt waardoor er veel minder energie wordt verspild. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. Uw woning wordt optimaal geventileerd met een WTW unit, het hele jaar door!


Installatiedag in 4 stappen

Stap 1:


De werkvoorbereiders hebben de installatie perfect voorbereid.

Stap 2:


De ventilatiekanalen worden volledig gereinigd.

Stap 3:


Twee wtw specialisten installeren het systeem.

Stap 4:


Onze monteurs starten het systeem en geven je uitleg.


Partners & samenwerkingen

Wij werken samen met en zijn tevens officieel dealer van: